Вук Обрадовић (11. април 1947. у селу Конџељ, Југославија — 13. фебруар 2008. Београд) је био српски генерал и политичар. Био је један од лидера Демократске опозиције Србије у Булдожер револуцији у октобру 2000. године.

Пре политичке каријере био је професионални војник који је касније постао најмлађи генерал Југословенске народне армије. Докторирао је политичке студије, одбранивши тезу о питањима национализма у југословенском друштву. Он је дао оставку из Војске у мају 1992. године, када је влада одбила да повуче регруте Војске Југославије из борби у Хрватској.

Након што је напустио војску, формирао је политичку партију Социјалдемократија и остао њен лидер скоро 10 година. Године 1997. кандидовао се на председничким изборима у Југославији са 3,04% гласова. Године 2000. придружио се Демократској опозицији Србије која је у октобру те године коначно свргнула Слободана Милошевића. Постао је потпредседник Владе Србије са задатком да води борбу против корупције. У мају 2001. био је приморан да поднесе оставку због оптужби за сексуално узнемиравање помоћнице Љиљане Несторовић, што је довело до распада Социјалдемократске партије на две фракције.

Ukoliko želite da se i Vi ili neka druga osoba predstavi u delu sajta PROKUPČANI, uslov je da je rođen/a ili je živeo/živela u Prokuplju ili okolini, i dala makar svoj mali doprinos promociji našeg grada. Npr: da je ta osoba igrala za neki od sportskih klubova (fudbal, košarka, rukomet, odbojka, boks, karate, kik boks, bodibilding, šah, tenis, stoni tenis, mali fudbal, tekvondo, gimnastika …), edukovala (učitelji, nastavnici, profesori) ili lečila (lekari) meštane, bavila se umetnošću ili kulturom (glumci, pesnici, pisci, slikari, vajari, muzičari …), borila se ili dala svoj život za oslobođenje u prethodnim ratovima …, ili na neki drugi način promovisala Prokuplje. Ako ispunjava jedan ili više od navedenih uslova, sastavite tekst na ћирилици ili latinici (uključujući slova шђћчжљњџ / šđćčž), i pošaljite na info@gradprokuplje.com . Možete poslati i fotografiju/fotografije.

Grad Prokuplje . com