Novinar, satiričar i dramski pisac .

Timošenko Milosavljević je rođen 1948. godine u Prokuplju.

Bio je između ostalog dugogodišnji novinar, kolumnista i glavni i odgovorni urednik niškog dnevnika Narodne novine.

Radio je i kao dopisnik časopisa Jež i jedno vreme je uređivao stranice za humor beogradskih Omladinskih novina.

Autor je romana “Frajer na žici” i “Pomor stoke”, “Zemljani radovi”.

Objavio je više knjiga humorističke i satirične proze, među kojima su “Mojovanje”, “Kraj Balkana”, “Ljubavni zov Marka Mrče”, “Srbija rimejk” i “Azbuka nečistoće”, “Azbuka reciklaže”, “Nije isto prljavo i čisto”.

Autor je teksta kabaretske predstave „Ribarenje na asfaltu“, kabarea „Vrabac“, komada „Ljubavni zov Marka Mrče“ i dečije predstave „Bila jednom ljubav jedna“.
Paralelno sa novinarstvom, Milosavljević se bavio i pisanjem. Pisao je romane, dramske tekstove, a bio je autor kultne emisije “Licem u lice”. Autor je teksta kabaretske predstave “Ribarenje na asfaltu”, kabarea “Vrabac”, komada “Ljubavni zov Marka Mrče” i dečije predstave “Bila jednom ljubav jedna”.

“Mojevanje” je bila prva knjiga satiričnih priča koju je objavio, zatim je objavljivao romane “Frajer na žici”, “Pomor stoke”, dve knjige “Zemljani radovi”, i to roman i dramu. Napisao je i knjigu o niškim lutkarima “Mima i Bane, jedan život”, biografiju o dirigentu Miloradu Veljkoviću Špaji, kao i knjige o 20 i 25 godina “Horskih svečanosti”. Autor je knjiga aforizama “Kraj Balkana”, “Uzduž i popreko” i “Srbija rimejk”, a napisao je i “Azbuku nečistoće”.
Objavio je i niz monogradfija o značajnim umetnicima ili kulturnim manifestacijama u Nišu.
Scena of teatar „Treća polovina” je pozorište u Nišu, nastalo 1979. godine kao Omladinska scena pri tadašnjem domu kulture u Nišu Pozorište je danas podeljeno na omladinsku scenu „Treća polovina” i na profesionalnu scenu „Scena of”. Osnivači su Desimir Stanojević, novinar Timošenko Milosavljević i Miroljub Jovanović
Dobitnik je nagrada za aforizam lista Stradija (1974), nagrade Zlatna kaciga na međunarodnom festivalu humora i satire u Kruševcu (1996) i najveće nagrade Grada Niša “11. januar” (2015).

Umro je 2021. godine.

izvori teksta

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D1%84_%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80_%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%9B%D0%B0_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0
https://mediareform.rs/in-memoriam-timosenko-milosavljevic/
https://www.danas.rs/vesti/drustvo/preminuo-novinar-satiricar-i-pisac-timisenko-milosavljevic/

Ukoliko želite da se i Vi ili neka druga osoba predstavi u delu sajta PROKUPČANI, uslov je da je rođen/a ili je živeo/živela u Prokuplju ili okolini, i dala makar svoj mali doprinos promociji našeg grada. Npr: da je ta osoba igrala za neki od sportskih klubova (fudbal, košarka, rukomet, odbojka, boks, karate, kik boks, bodibilding, šah, tenis, stoni tenis, mali fudbal, tekvondo, gimnastika …), edukovala (učitelji, nastavnici, profesori) ili lečila (lekari) meštane, bavila se umetnošću ili kulturom (glumci, pesnici, pisci, slikari, vajari, muzičari …), borila se ili dala svoj život za oslobođenje u prethodnim ratovima …, ili na neki drugi način promovisala Prokuplje. Ako ispunjava jedan ili više od navedenih uslova, sastavite tekst na ћирилици ili latinici (uključujući slova шђћчжљњџ / šđćčž), i pošaljite na info@gradprokuplje.com . Možete poslati i fotografiju/fotografije.

Grad Prokuplje . com