TENIS KLUB TOPLIČANIN

Istorijat

Teniski klub „Topličanin“ osnovan je 15. decembra 1985. godine. Kako teniskih terena u Prokuplju nije bilo, čitava aktivnost tadašnjeg rukovodstva kluba se usredsredila na izgradnju terena. Lokacija je određena pored reke Toplice u okviru sportskog kompleksa gradskog bazena. U naredne dve godine izgrađena su dva zemljana terena, te je tenis počeo da se zaista igra od 28. jula 1988. godine.

Kako je interesovanje bilo veliko, dva terena nisu bila dovoljna, te su 1992. godine izgradjena još dva zemljana terena. Te iste godine je održano i Otvoreno prvenstvo Srbije u kategoriji takmičara do 12 godina.

Klub je pored tenis škole formirao i mušku seniorsku ekipu koja se od 1989. godine takmičila u srpskoj ligi, a 1997. godine postala član druge Savezne lige da bi svoj najveći uspeh dostigla 2005. godine kada se takmičila i u prvoj Saveznoj ligi.

Kruna višegodišnjeg ambicioznog rada TK “Topličanin” je izgrađena teniska dvorana. Započeta 21. oktobra 2004. godine, otvorena je 25. decembra 2005. godine. Izgrađena je sredstvima firmi “EURO-COMMERCE” i “PROAL” i sredstvima grada Prokuplja.

Dodatne informacije

Godine 2006. seniorska ekipa je ponovo izborila status prvoligaša, što isto čini i 2008. godine, a 2009. godine ostvarila je najbolji plasman i ostala u I ligi.
Tenis klub ‘Topličanin’ je od osnivanja bio izuzetno aktivan i u održavanju turnira, pre svega, za mlađe kategorije. Održano je preko sto turnira u okviru kalendara takmičenja Teniskog saveza Srbije.

Od 12 – 16. 2006. u Prokuplju je održano prvenstvo Srbije i Crne Gore u kategoriji do 16 godina. Iste godine u Evropskom kalendaru takmičenja je i ženski profesionalni turnir (nagradni fond 10.000$) koji je sa velikim uspehom organizovan i održan od 3.07 – 9.07.2006. To činimo i narednih godina, s tim, što se održavaju dva vezana turnira istog ranga. Na ovim turnirima učestvovale su takmičarke iz mnogih  zemalja (2008. godine 25), sa svih kontinenata. Izuzetno su posećeni, a posebno nam je zadovoljstvo što naše takmičarke imaju dosta uspeha. Prvi profesionalni turnir je ovde osvojila Bojana Jovanovski i Aleksandra Krunić.

U 2007. godini TK “Topličanin” je dobio organizaciju međunarodnog turnira (TENNISEUROPE) za kategoriju do 12 godina koji će se održavati i narednih godina. Godine 2009 je bilo učesnika iz 9 zemalja, Dimitrije Tasić i Milenković Stefan kao teniseri TK “Topličanin” bili su državni prvaci do 18 godina u singlu i dublu, na otvorenom i dvoranskom prvenstvu.

http://www.tktoplicanin.org.rs/