Светлана Ражнатовић (рођ. Величковић; Житорађа, 14. јун 1973), познатија под надимком Цеца, српска је певачица, глумица и предузетница. Позната по свом храпавом вокалу и емоционалној испоруци, продала је милионе плоча и препозната је као једна од највећих српских певачица свих времена.[1]

Упркос својој популарности и успеху, Ражнатовић је била позната као предмет контроверзи. Била је удата и има двоје деце са злочинцем у каријери и заповедником у југословенским ратовима, Жељком Ражнатовићем (Аркан), који је убијен у јануару 2000. године. Током акције Сабља, ухапшена је због илегалног поседовања ватреног оружја.[2] У 2011. години, Ражнатовић је такође оптужена за проневеру и осуђена са 1,5 милиона евра новчане казне и на годину дана кућног притвора.
Светлана Величковић рођена је 14. јуна 1973. у Житорађи, као ћерка учитељице и машинбравара.[3][4] Има млађу сестру, Лидију, која је од ње млађа 11 месеци. Као дете, живела је са дедом и бабом, који су је одгајили. Након завршетка основне школе посвећује се музичкој каријери. Много година касније, ванредно је завршила Средњу ветеринарску школу.
1988–1989: Цветак зановетак и Лудо срце
Цеца је имала девет година када је први пут запевала пред публиком, а тринаест када је наступала у једном хотелу на црногорском приморју, док је летовала са родитељима. Њен наступ је запазио Мирко Кодић, тада познати хармоникаш, који јој је помогао да сними своју прву плочу. Цецин први албум изашао је 1988. године, и за разлику од осталих певача — Цеца већ са тинејџерском песмом Цветак зановетак стиче огромну популарност.[5] Са овом песмом је освојила једну од награда публике и стручног жирија на фолк фестивалу Илиџа. Албум Цветак зановетак објављен је за ПГП РТБ.

Већ следеће године, певачица издаје и други албум назван Лудо срце. Истоимена песма и песма „Буди дечко мој” биле су доста слушане, док су песме „Лепотан” и „Забранићу срцу да те воли” постале хитови.[6] Наредне 1990. године, Ражнатовић издаје свој трећи албум, Пустите ме да га видим, на ком је највећи хит била песма „Ципелице”, још једна тинејџерска песма. Касније су се издвојиле песме „Другарице, проклетнице” и „Пустите ме да га видим”.[7]

1990–1992: Пустите ме да га видим и Бабарога
Ражнатовић 1990. године постаје права фолк певачица, а плоче јој се продају у 350.000 примерака. Следеће године, Ражнатовић је своје пунолетство прославља на посебан начин, издањем албума Бабарога, са хитовима „Бабарога”, „Волим те”, „Бивши” и „Хеј вршњаци”. После албума Бабарога, Ражнатовић снима албум Шано, душо (који је 1991. године снимљен само за архиву ПГП РТБ-а, данас ПГП РТС). Албум се никада није појавио на тржишту, али су на YouTube-у процуреле песме као што су „Мој Драгане” и „Димитријо, сине Митре”. На албуму се такође налазе песме „Зајди, зајди” и „Мито бекријо”, али се никада нису појавиле. Године 1992, Ражнатовић снима дует са Драганом Којићем Кебом, насловљен „У сну љубим медна уста”.

1993–1994: Кукавица и Ја још спавам у твојој мајици
Ражнатовић 1993. године почиње сарадњу са Александром Радуловићем и Марином Туцаковић, те снима албум Шта је то у твојим венама и реиздање албума Кукавица. Песма „Кукавица” постаје хит године, а она одржава свој први концерт пред 12.000 људи на стадиону Ташмајдан.

Свој шести албум, Ја још спавам у твојој мајици, са хитовима „Ја још спавам у твојој мајици”, „Волела сам те”, „Ваздух који дишем”, „Куда иду остављене девојке” и „Девојко вештице”, издаје 1994. године. Такође, исте године снима дуетску песму са Жељком Шашићем, „Ко на грани јабука”.

1995–1996: Фатална љубав и Емотивна луда
Ражнатовић 1995. године издаје свој седми албум, Фатална љубав. Следе песме „Београд”, „Иди док си млад” и „Фатална љубав”. Ражнатовић прави запажен концерт године у Хали Пионир. Године 1996, издаје осми албум, Емотивна луда, са хитовима „Кад би био рањен”, „Рођен са грешком”, „Мртво море”, „Доктор” и „Неодољив неумољив”.

Године 1996, издат је филм Нечиста крв у ком је Ражнатовић играла Коштану, који је снимљен неколико година раније.[8] Међутим, њена улога је у потпуности избрисана из финалне верзије филма. Након тога, наводи се да је Ражнатовићкин муж, Жељко, забранио приказивање ње у филму због сцена секса у којима се налази.[9] Исте сцене емитоване су 2012. године у склопу серије Тајна нечисте крви.[10]

1997–2000: Маскарада и Цеца 2000
Ражнатовић свој девети албум, Маскарада, издаје 1997. године. Због НАТО бомбардовања Југославије, Ражнатовић одлаже издавање албума. Крајем 1999. године, она издаје албум Цеца 2000 и хитове „Вотка са утехом”, „Црвено”, „Доказ” и „Опроштајна вечера”. Ражнатовић је на овом албуму снимила дует са Ацом Лукасом и групом Луна.

Супруг Ражнатовићеве, Жељко Ражнатовић, убијен је 15. јануара 2000. године у атентату. Након тога, Ражнатовић прекида промоцију албума и неко време се повлачи из јавности.

2001–2005: Деценија и Горе од љубави
Ражнатовић прекида паузу у октобру 2001. године, издањем свог једанаестог албума, Деценија. Ражнатовић је на овом албуму снимила популарну песму „39,2” са техно музиком.

Дан након њеног рођендана, 15. јуна 2002, одржава концерт пред 80.000 људи у Београду на стадиону Црвене звезде, Маракана. Дуго година била је председница фонда „Треће дете”.[11]

Свој дванаести албум, Горе од љубави, издаје 2004. године. Следеће године, издаје свој први ремикс албум, Лондон микс. Албум је продат у тиражу од 100.000 примерака.

2006–2012: Идеално лоша и Љубав живи
У мају 2006. године, покреће промоцију концерта на Ушћу, одржаном 17. јуна исте године, као и продаја албума Идеално лоша чија је премијера одржана на концерту.

Током 2011. године снимила је нови албум под именом Љубав живи, који је био у продаји од 17. јуна те године.

Након што је у фебруару 2012. године изашла из кућног притвора, започела је турнеју „Љубав живи” која је трајала до лета 2013. године. У јуну 2012. године, издала је „Цеца специјал” у коме се налазио часопис са интервјуом као и албум Љубав живи и нови поклон, Ц-клуб, у коме су рађени ремикси песама са последњег албума, те две нове песме „Загрљај” и „Пробуди ме кад буде готово”.

2013–2015: Позив и Пинкове звезде
Ражнатовић 2013. године издаје свој петнаести студијски албум, Позив. Свој други концерт на Ушћу у Београду је одржала 28. јуна 2013. године.[12][13] На концерту је било око 150.000 гледалаца.[14][15] Овим концертом, Ражнатовић је оборила рекорд посете у овом делу Европе. На концерту је присуствовало преко 150.000 посетилаца, и тај догађај је један од најпосећенијих у историји, који је позната личност одржала у Београду.[16] Албум и истоимена турнеја оствариле су значајан успех.[17]

Дана 30. августа 2014. године, на стадиону фудбалског клуба Славија у Источном Сарајеву, Ражнатовић је одржала концерт пред више од 30.000 људи.[18]

Од 2014. до 2016. године, Ражнатовић је била део жирија серије Пинкове звезде. Након две емитоване сезоне, изашла је из музичког такмичења.[19]

2016–данас: Аутограм и Звезде Гранда
Продаја албума Аутограм почела је 25. јуна 2016. године.

Ражнатовић је 8. децембра 2018. године направила бесплатан концерт у Косовској Митровици, као знак подршке протесту Срба са Косова и Метохије због стопостотног повећања таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине. Концерту је присуствовало 10.000 посетилаца, на ком је Цеца отпевала своје највеће хитове и одржала говор.[20]

У јулу 2021. године, емитована је епизода „Српска мајка” у склопу емисије Јунаци доба злог, која приказује живот Ражнатовићеве, која је „постала недодирљива институција, попут е краве у Индији”.[21] Пре емитовања епизоде, адвокат Ражнатовићеве, Радомир Мунижаба, обратио се кабловском каналу Н1 и тражио да се епизода не емитује јер су „досадашњи јунаци серијала приказани у негативном контексту”, те се ништа у вези са њом не може објављивати без њене изричите сагласности, будући да је „заштитила жиг, лик и дело”.[22] Три дана након емитовања епизоде која је бележила велики успех на YouTube-у, Ражнатовићкин званични канал ју је уклонио због ауторских права.
Брак и материнство
Током наступа за Српску добровољачку гарду (СДГ), паравојну силу познату и као Арканови тигрови, у Ердуту је 11. октобра 1993. током хрватског рата за независност упознала свог будућег супруга Жељка „Аркана” Ражнатовића, команданта јединице и злочинца у каријери, преко поп певача Оливера Мандића. Када је основан Сабор српског јединства (ССЈ), Аркан је од ње затражио наступ.[25] У то време је био ожењен, а развод којим је тај брак окончан завршен је два месеца пре њиховог венчања. Аркан је запросио Ражнатовићеву 7. јануара 1995. године, а венчали су се месец дана касније, 19. фебруара. Ражнатовићкини родитељи су у почетку били против брака. Њихово венчање је приказано на телевизији, насловљено у новинама, а српски медији су га приказали као „српску бајку”. Имали су двоје деце, сина Вељка 1996. године и ћерку Анастасију 1998. године.[26] Између два рођења, 30. септембра 1997. године, Ражнатовић је оптужен за ратне злочине геноцида над босанским муслиманским становништвом, за злочине против човечности и тешка кршења Женевске конвенције.[27] На Аркана су четворица наоружаних људи пуцали 15. јануара 2000. године у једном београдском хотелу. Упркос метку у главу, кратко време је остао жив, али је умро у Ражнатовићкиним рукама у задњем седишту аутомобила који их је одвезао на хитну помоћ. После петнаест месеци жаловања, први пут се јавно појавила у априлу 2001. године у телевизијском интервјуу, рекавши за свог супруга:
„Део мене је тог дана умро… Увек ћу га волети, и само њега, сигурна сам у то… ”

Izvor https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B0_%D0%A0%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

Ukoliko želite da se i Vi ili neka druga osoba predstavi u delu sajta PROKUPČANI, uslov je da je rođen/a ili je živeo/živela u Prokuplju ili okolini, i dala makar svoj mali doprinos promociji našeg grada. Npr: da je ta osoba igrala za neki od sportskih klubova (fudbal, košarka, rukomet, odbojka, boks, karate, kik boks, bodibilding, šah, tenis, stoni tenis, mali fudbal, tekvondo, gimnastika …), edukovala (učitelji, nastavnici, profesori) ili lečila (lekari) meštane, bavila se umetnošću ili kulturom (glumci, pesnici, pisci, slikari, vajari, muzičari …), borila se ili dala svoj život za oslobođenje u prethodnim ratovima …, ili na neki drugi način promovisala Prokuplje. Ako ispunjava jedan ili više od navedenih uslova, sastavite tekst na ћирилици ili latinici (uključujući slova шђћчжљњџ / šđćčž), i pošaljite na info@gradprokuplje.com . Možete poslati i fotografiju/fotografije.

Grad Prokuplje . com