Словени у V и VI веку прелазе Дунав и насељавају територију Византијског царства. Они су дали име реци на основу топлих извора који се у њу уливају. Током IX, X и XI века Толица је насељена српским живљем али под влашћу Византије. Прокупље се, можда, тада звало Топлица. Много касније, путописци који су прошли кроз град, називају га Doplitz-град на Топлици, или Topplitz, што је у исто време назив града, реке и области.

    У XII веку Топлица је у саставу државе моћног самодршца Стефана Немање. Прва Немањина престоница и двор налазили су се у близини Куршумлије. Ту су и његове прве задужбине, манастири Светог Николе и Свете Богородице. После битке на Морави 1190. године и победе византијског цара Исака Анђела, поражени Стефан Немања, после пустошења Топлице, двор премешта у Рас, а Топлица као погранична област према Византији губи свој ранији значај. Како се град назива у доба владе великог српског жупана Стефана Немање, поуздано се не зна. Први српски помен града је тек у повељи кнегиње Милице из 1395. године, као град Светог Прокопија.

  У време Светог Саве и добијања аутокефалности српске цркве 1219. године, Топличка епископија бива обновљена.

    Српски краљ Стефан Дечански ратовао је са Бугарима и победио их на пољу Добрич у близини Прокупља.

    Историја је забележила да је 1386. године кнез Лазар нанео тежак пораз Турцима код Плочника.

   Ниједан догађај у српској историји није оставио тако дубок траг и трајан утисак као Косовска битка из 1389. године. Историјска наука ни до данас није расветлила појединости у вези ове битке. Оно што је сигурно то је да је кнез Лазар припремајући се за нову битку позвао и сву властелу из Топлице. Народна традиција ће улогу топличке властеле у Косовском боју подићи до неслућених висина. У народном предању срећемо Југ Богдана и његових девет синова као господаре Прокупља, Милана Топлицу као господара Средње Топлице, а Ивана Косанчића као господара Горње Топлице и Косанице. И данас постоје куле у Топлици. Југ Боганова кула у Прокупљу, кула Милана Топлице у Вичи и кула Косанчић Ивана у селу Иван Кула.

preuzeto sa https://prokuplje.org.rs/pocetna/istorija-prokuplja/