Saborna crkva Svete Trojice – Leskovac

Саборна црква Свете Тројице је саборни храм који припада Епархији нишкој и налази се у центру Лесковца. Представља један од најзначајнијих сегмената градитељског наслеђа Лесковца, а данас је под заштитом државе као споменик културе.[1]

Цркву је пројектовао Василиј Михаилович Андосов, архитекта. Иницијатива за подизање храма покренута је на Видовдан 1919. Радови на изградњи, по нацртима Андосова, започети су у септембру 1922, освећење темеља извршено је 15. октобра 1922. Храм је завршен 1931. и његовом свечаном освећењу присуствовао је краљ Југославије Александар I Карађорђевић. Храм је живописао Андреј Биценко.
Основа храма је приближно квадратног облика, решен по систему развијеног равнокраког уписаног крста са пет купола. Централно решење, са доминантним витким кубетом над средишњим делом наоса и четири мања на угловима, посебно долазе до изражаја у спољњем изгледу храма. Храм карактерише богата декорација портала и бифоре под лучним забатима. Принцип поштовања строге симетрије спроведен у спољашњој композицији, примењен је и на њену унутрашњост.

Иако је често описиван као копија цркве манастира Грачанице, заједничко са овом велелепном Милутиновом задужбином је само у примени петокуполног система и и доминантној улози главног кубета.

Црква Св. Тројице може се окарактерисати као спој моравске декоративности и китњастости, косовско-метохијске елевације са пет кубета и најмање присутних рашких елемената, у пластици и облику портала.
текст преузет са https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0_%D1%83_%D0%9B%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%86%D1%83