Павловић Вељка Ратко. Студент права, рођен је 1. марта 1913. године у Бериљу, код Прокупља. По завршетку петог разреда гимназије у Прокупљу, школске 1928/29. године, наставио је школовање у Београду, касније у Лесковцу, где је завршно гимназију. Као одличан ученик, посебно је изучавао политичке науке и књижевност.

После гимназије студирао је права у Београду, а 1935. године је наставио студије у Прагу, где је марљиво изучавао марксизам и Историју СКП . Из Прага је 1936. године прешао у Шпанију, где се прикључио републиканској војсци у шпанском грађанском рату.

Убрзо је стекао чин капетана и постављен је за руководиоца официрске школе у Мадригерасу. После угушења шпанске револуције пребацио се у Француску, из које се 1940. године вратио у земљу, где је одмах упуђен на одслужење војног рока у Штип.

У лето 1941. године учествовао је у организовању устаничког покрета у Топлици и касније, међу борцима и становни штвом Топлице, био је један од најпопуларнијих партизанских руководилаца.

Погинуо је као командант Другог јужно-моравског одреда, у борби с Бугарима код села Стрезимировци, на југословенско-бугарској граници, 26. априла 1943. године. За изванредне заслуге у НОБ, 9. маја 1945. године проглашен је за народног хероја.

izvor – POD HISAROM – SLOBODAN NESTOROVIĆ, 1972