Radoš Novaković (13. jul 1915, Prokuplje, Kraljevina Srbija — 11. januar 1979, Beograd, Jugoslavija) bio je srpski reditelj i scenarista.
Diplomirao je 1938. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu, a 1941. god. apsolvirao na Odseku za pozorište pri Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Kao vrstan intelektualac i poliglota preveo je mnoge drame, pisac je mnogih eseja iz oblasti teorije filma kao i jedinstvene knjige „Istorija filma”, jer je to bila prva knjiga te vrste pisane na srpskom jeziku.

Od 1961. god. se bavio pedagoškim radom kao profesor filmske režije na Akademiji za pozorište, fim, radio i televiziju u Beogradu (sadašnjem Fakultetu dramskih umetnosti) na kojoj je bo je dekan i rektor.

Iako levičar po opredeljenju, i učesnik i prvoborac u Drugom svetskom ratu, kao umetnik kosmopolita bio je neshvaćen u komunističkom društvu i često u sukobu sa vladajućom vrhuškom. To je rezultovalo pokušajem brisanja njegovog rada (kao što su filmovi „Sofka” i „Pesma s Kumbare”) i ličnosti. I između ostalog pokušaj brisanja činjenice da je on osnivač „Ateljea 212” u zgradi „Borbe” 12. novembra 1956. godine.

Radoš Novaković je unuk Stojana Novakovića.
Filmovi
„Sofka (film)” (1948)
„Dečak Mita” (1951)
„Voz 05-011” (1953)
„Daleko je sunce (film)” (1953)
„Krvavi put” (1955) (U kooprodukciji sa Norveškom)
„Pesma s Kumbare” (1955)
„Vetar je stao pred zoru” (1959)
„Pesma (film iz 1961)”
„Operacija Ticijan” (1963)
“Portait in Terror (1963)
„Bekstva” (1968)
„Portrait in Terror” (1968)
Scenarista
Bila sam jača

IZVOR FOTOGRAFIJE I TEKSTA https://sr.wikipedia.org/wiki/Rado%C5%A1_Novakovi%C4%87

Ukoliko želite da se i Vi ili neka druga osoba predstavi u delu sajta PROKUPČANI, uslov je da je rođen/a ili je živeo/živela u Prokuplju ili okolini, i dala makar svoj mali doprinos promociji našeg grada. Npr: da je ta osoba igrala za neki od sportskih klubova (fudbal, košarka, rukomet, odbojka, boks, karate, kik boks, bodibilding, šah, tenis, stoni tenis, mali fudbal, tekvondo, gimnastika …), edukovala (učitelji, nastavnici, profesori) ili lečila (lekari) meštane, bavila se umetnošću ili kulturom (glumci, pesnici, pisci, slikari, vajari, muzičari …), borila se ili dala svoj život za oslobođenje u prethodnim ratovima …, ili na neki drugi način promovisala Prokuplje. Ako ispunjava jedan ili više od navedenih uslova, sastavite tekst na ћирилици ili latinici (uključujući slova шђћчжљњџ / šđćčž), i pošaljite na info@gradprokuplje.com . Možete poslati i fotografiju/fotografije.

Grad Prokuplje . com