Проф. др Радомир Д. Симић је рођен 1939. године у Прокупљу, Србија. Завршио је Рударско-геолошки факултет (смер рударство) Универзитета у Београду 1963. године, а магистарску тезу одбранио 1972. године. Докторирао је 1972. године. дипломирао у Вроцлаву у Пољској 1974. Радио је у рудницима Топлица у Прокупљу и Косовској индустрији. Године 1969. добија звање асистента на Рударско-геолошкој школи, где је потом унапређен у редовног професора.
Члан је Украјинске академије рударских наука, а изабран је за првог страног члана Московске академије за геолошка истраживања. Такође је члан Југословенске инжењерске академије, Друштва професора рударства, Српског научног друштва и почасни члан Међународног организационог комитета Светског рударског конгреса. Тренутно је потпредседник Савеза инжењера и техничара Југославије.
Био је потпредседник Универзитета у Београду, декан Рударско-геолошког факултета, председник Савеза рударско-геолошких инжењера Југославије и председник 11. светског конгреса рударства.
Проф. Симић је током своје академске каријере био ментор за преко 100 дипломаца и велики број магистарских и докторских теза. За рударску индустрију разрадио је бројне пројекте, студије, прегледе, инвестиционе програме и евалуације.
Аутор је или коаутор 20 уџбеника и монографија, као и 148 радова од којих је значајан део објављен у иностранству.

IZVOR TEKSTA I FOTOGRAFIJE http://afrodita.rcub.bg.ac.rs/~nds/s.html

Ukoliko želite da se i Vi ili neka druga osoba predstavi u delu sajta PROKUPČANI, uslov je da je rođen/a ili je živeo/živela u Prokuplju ili okolini, i dala makar svoj mali doprinos promociji našeg grada. Npr: da je ta osoba igrala za neki od sportskih klubova (fudbal, košarka, rukomet, odbojka, boks, karate, kik boks, bodibilding, šah, tenis, stoni tenis, mali fudbal, tekvondo, gimnastika …), edukovala (učitelji, nastavnici, profesori) ili lečila (lekari) meštane, bavila se umetnošću ili kulturom (glumci, pesnici, pisci, slikari, vajari, muzičari …), borila se ili dala svoj život za oslobođenje u prethodnim ratovima …, ili na neki drugi način promovisala Prokuplje. Ako ispunjava jedan ili više od navedenih uslova, sastavite tekst na ћирилици ili latinici (uključujući slova шђћчжљњџ / šđćčž), i pošaljite na info@gradprokuplje.com . Možete poslati i fotografiju/fotografije.

Grad Prokuplje . com