ЂОРЂЕВИЋ РАДИВОЈЕ

РАЦА

Рођен у Поточину, 18.12.1939. године, а после завршетка другог светског рата, постаје жител Мале Плане, села надомак Прокупља.

Основну школу је завршио у Малој Плани, средњу у Нишу а вишу педагошку започео у Приштини а дипломирао у Нишу. По завршетку школовања и одслужења војног рока, ради као наставник физичког васпитања у Прекадину и Малој плани.

Још у раном детињству започео је своје прве фудбалске кораке у ФК „Муња,, из Мале Плане. За први тим дебитује са непуних 17 година и постаје члан екипе одигравши преко двеста утакмица и постигавши преко 30 голова.

У пролеће 1962. године, прелази у Фудбалски клуб „Топличани”, из Прокупља где својим залагањем и играма постаје незаменљиви првотимац на месту центархалфа. У својој богатој каријери за ФК „Топличанин“ одиграо је велики број утакмица и постигао преко 40 голова, од којих су неки одлучивали коначан резултат. Играјући за ФК „Топличанин,, постао је миљеник својих сунграча као и навијача, који су уживали гледајући његову игру и упоређивали га са некадашњим великанима овог тима. Главна карактеристика његове игре била је скок игра. Био је окарактерисан као бораи без мана и страха и играч који подмеће главу где други нису смели ни ногом да крену.

Септембра 1968. године прелази у Сокобању, где завршава своју играчку каријеру, а потом постаје први професионални тренер истоимене екипе. Своју фудбалску каријеру завршава у Сокобањи, где остаје да ради у рехабилитационом центру.

ИЗВОР ТЕКСТА – ФК ТОПЛИЧАНИН 1919-2019 – МОМЧИЛО Ј. СТАНКОВИЋ

Ukoliko želite da se i Vi ili neka druga osoba predstavi u delu sajta PROKUPČANI, uslov je da je rođen/a ili je živeo/živela u Prokuplju ili okolini, i dala makar svoj mali doprinos promociji našeg grada. Npr: da je ta osoba igrala za neki od sportskih klubova (fudbal, košarka, rukomet, odbojka, boks, karate, kik boks, bodibilding, šah, tenis, stoni tenis, mali fudbal, tekvondo, gimnastika …), edukovala (učitelji, nastavnici, profesori) ili lečila (lekari) meštane, bavila se umetnošću ili kulturom (glumci, pesnici, pisci, slikari, vajari, muzičari …), borila se ili dala svoj život za oslobođenje u prethodnim ratovima …, ili na neki drugi način promovisala Prokuplje. Ako ispunjava jedan ili više od navedenih uslova, sastavite tekst na ћирилици ili latinici (uključujući slova шђћчжљњџ / šđćčž), i pošaljite na info@gradprokuplje.com . Možete poslati i fotografiju/fotografije.

Grad Prokuplje . com