Ко треба да се вакцинише?

Вакцину против сезонског грипа обавезно треба да приме хронични болесници, особе старије од 65 година, труднице и здравствени радници. По епидемиолошким индикацијама вакцина се спроводи код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима и социјално – здравственим установама.

Најбоље је вакцинисати се против грипа око месец дана пре него што се уобичајено појављује вирус грипа у циркулацији. У Београду се вирус најчешће открива у децембру или јануару, а своју максималну активност испољава у фебруару или марту. Најоптималнији период када треба да се вакцинишемо је октобар, новембар и прва половина децембра.

Колика је стварна заштита која се добије вакцином против грипа?

Вакцинација против грипа је велика заштита за хроничне болеснике и старије људе. У најпознатијим научним часописима објављена су истраживања у којима је приказано да су срчани напади пет пута чешћи код особа које имају акутну респираторну инфекцију, а инфаркт је три пута чешћи у прва три дана овакве инфекције.

Ризик од срчаних напада код вакцинисаних против грипа смањује се 50%, а ризик, од инфарткта за 24% у току сезоне грипа. Смртне последице од грипа које нису ретке код хроничних болесника смањују се 28% код вакцинисаних. Дијабетичари који се вакцинишу против грипа за 79% мање се хоспитализују због погоршања своје основне болести у току сезоне грипа. Вакцинација против грипа знатно смањује ризик од погоршања хроничне респираторне болести.

Да ли постоји ризик од нежељених реакција?

Ризик од нежељене реакције на вакцину је врло мали и у току вишедеценијског праћења нежељених реакција у Градском заводу за јавно здравље нисмо имали ни једну реакцију са трајним последицама.

Зашто треба да се вакцинишу труднице и изразито гојазне особе?

Изразито гојазне особе и труднице такође имају значајно већи ризик оболевања од тешких форми грипа, иако не припадају категорији хроничних болесника. Важно да ове особе знају да треба се вакцинишу против грипа и знатно смање ризик од ове болести. За труднице ни у једном периоду трудноће није забрањено давати вакцину. Та вакцина не штити само њих него се заштита преноси и на дете.

Због чега и зашто треба да се вакцинишу и здраве особе?

Нажалост вакцина је најмање ефикасна код оних којима је најважнија (око 30% код старијих и хроничних болесника), али је довољно ефикасна да штити живот. Једноставније речено, многи вакцинисани хронични болесници и старији од 65 година ипак оболе, али имају блажу клиничку слику. Вакцина најбоље штити здраве одрасле особе (око 70-90%), а чак 60% одраслих штити не само од појаве болести већ спречава даље преношење вируса. Врло је логично и посебно је за препоруку да се све здраве особе које или по природи посла или у свом домаћинству имају контакт са особом са хроничном болешћу или старијом од 65 годинa вакцинишу против грипа и тако смање ризик од оболевања особe са којом живе или је негују.