Naziv Cerkeska mahala potice od imena Cerkeza, naroda cija je postojbina u severozapadnim predelima Kavkaza. Ratujuci za svoju slobodu protiv Rusa, oni su napustali svoju domovinu i prelazili u Tursku. Turci su ih, radi utvrdjivanja svoje vlasti i suzbijanja pobuna, naseljavali dodeljujuci im obradivu zemlju. Tako je 1770. godine u Prokuplje naseljeno stotinu cerkeskih porodica. Sluzeci Turcima, oni su svoju mrznju prema Rusima preneli i na Srbe – Prokupcane, zlostavljali ih i pljackali. U svom odvojenom naselju imali su staresinu, po varosi su krali “ sve sto rukom taknu“, prodavali su na pijaci svoju decu za poslugu po turskim kucama, a zensku decu za udaju prodavali po turskim haremima.

Pored naseljavanja 1770. godine, cerkeske porodice su dovodjene i naseljavane u Prokuplju i u kasnijim godinama. Jedrenskim ugovorom izmedju Rusije i Turske (1829) cerkeske oblasti na Kavkazu pripale su Rusiji, sto je dovelo do jos masovnij emigracije Cerkeza.

Naviknute na skitnicki zivot, ove porodice su se doseljavale i raseljavale , ili su izumirale od raznih epidemija. Kada su Turci konacno proterani iz Prokuplja, s njima su odbegli i Cerkezi, ostavivsi za sobom zlu uspomenu i naziv svom napustenom naselju – Cerkeska mahala.