Posle drugog svetsko rata

U oslobodjenom gradu organizovan je i kulturno-zabavni zivot gradjan. Sacuvan je dnevnik “Partizanskog pozorista Toplice“, iz koga se vidi da je ovo pozoriste osnovano ubrzo posle prvog ulaska partizana u Prokuplje, septembra 1944. godine i da je vec 26. istog meseca, u Sali kafane “Jadran“ priredilo prvu javnu priredbu. Pored recitacija, horskih i muzickih tacaka, na priredbi je prikazan satirican pozorisni komad “Lazni patriota“.

Neposredno posle oslobodjenja u Prokuplju je poceo da izlazi list Jedinstvenog narodog-oslobodilackog fronta za Toplicu, “Narodni glas“.

Evo sta se, prema pisanju “Narodnog glasa“ i na osnovu drugih arhivskih izvora znacajnije i zanimljivo dogadjalo u Prokuplju u prvim godinama posle oslobodjenja grada:

5.12.1944. – Gradski narodnooslobodilacki odbor objavio je naredbu, kojom se “obavestavaju svi trgovci i zanatlije i strogo im se naredjuje da su duzni drzati svoje radnje otvorene i to od 8 do 12h i od 14-16h, tako da svu raspolozivu robu istaknu u svojim rafovima i izlozima.