Potisivanje pakta o pristupanju Jugoslavije silama fasisticke osovine, 25. 3.1941. godine, kako u citavoj zemlji tako i u Prokuplju je izazvalo potistenosta i negodovanje. Protiv ove sramne izdaje i kapitulacije vlade Cvetkovic-Macek, u gradu je najsmelije reagovala napredna radnicka i skolska omladina. Na vest o potpisivanju pakta ucenici gimnazije demonstrativno su napustili svoje ucionice, ispisujuci na skolskim tablama i po skolskim hodnicima “Dole pakt!“, “Dole fasizam!“, “Dole izdajnicka vlada!“

Na dan potpisivanja pakta, 25. marta, po podne, u crkvenom parku je izbila tuca izmedju grupe naprednih ucenika i radnika s jedne i grupe ljoticavaca s druge strane. Ljoticevci su se okupili da javno manifestuju zadovljstvo ovim otvorenim fasiziranjem zemlje.

Kad je dva dana kasnije, 27. marta, vojnim pucem generala Dusana Simovica zbacena vlada, duboka nacionalna potistenost preobrazila se u ponos i burno odusevljenje ogromne vecine Prokupcana. Inznikle spontano, iz rodoljubivog odusevljenja, manifestacije su se ubrzo pretvorile u organizovanu demonstraciju Prokupcana protiv fasisticke najezde i nemoci rezima da joj se suprotstavi.

10.aprila 1941.godine su brzohodne motorizovane snage, 11. puka nemacke oklopne divizije, zauzele Prokuplje, bez otpora.

Prokuplje je tek od polovine oktobra 1944. godine postalo konacno slobodno.