Znacajan dogadjaj u razvoju kulturnog zivota Prokuplja bilo je osnivanje prve gimnazije u gradu. Davnasnja zelja Prokupcana ostvarena je tek 1908. godine.

Zanimljivo je da je osnivac gimnazije bio covek sa strane, Zaharije Hadzi-Antic, koji se nastanio u Prokuplju, gde je najpre bio predsednik Privredne banke. Na njegovu molbu, Ministarstvo prosvete Srbije izdalo je 9.9.1908. godine ukaz, kojim se “odobrava g.Z.Hadzi-Arsicu, penzioneru iz Prokuplja, da na osnovu clana 7. Zakona o srednjim skolama, moze u Prokuplju, otvoriti i o svom trosku izdrzavati nepotpunu, cetvororazrednu srednju skolu“.

Gimnazija je osnovana po Zakonu o srednjim skolama od 1902. godine i nosila je naziv “Srpska kraljeska privatna niza gimnazija u Prokuplju“. Posle osnivanja gimnazija je dugo radila u zgradi sadasnje Osnovne skole “N.S.Tatko“.

U gimnaziji su se izucavali predmeti: hriscanska nauka, srpski jezik, nemacki jezik, zemljopis, jestastvenica, matematika, slobodno crtanje, krasnopis i pevanje.

U prvoj skolskoj godini 1908/9. godini gimnazija je imala samo tri razreda. U prvi razred je bilo upisano 36 ucenika, u drugi 6, a u treci 10.

Otvaranje gimnazije koristilo je i kulturnom razvoju grada. Na inicijativu prosvetnih radnika osnivane su i druge kulturne ustanove. Vec sledece godine, posle otvaranja gimnazije, osnovana je prva javna gradksa knjiznica s citaonicom, pod nazivom “Gradjanska citaonica“. Citaonica je imala i svoj orkestar, koji je koncertirao na knjizevnim i drugim kulturnim vecerima.

Zauzimanjem prosvetnih radnika 1911. godine je osnovana pevacka druzina, s nazivom “Toplicka pevacka druzina Jugovici“.

Gimnazija je organizovala i prve pozorisne predstave u kojima su ucestvovali ucenici i nastavnici. Ovakve priredbe izvodjene su u skolskoj Sali ili u salama hotela “Raponja“ i “Evropa“. “Djido“, Janka Veselinovica, bio je prvi na repertoaru.