Manastir Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila – Kondželj

Храм светих Архистратига Михаила и Гаврила у Конџељу од милоште названа још и топличка Грачаница, јединственог изгледа освештана је 1900 године, од када датира и иконостас. Грађена је великим трудом и пожртвовањем мештана ових крајева, почев од оца Василија који је мученички страдао од Бугара 1917 године, парохијана Гвоздена Антовића који је обишао целу Србију скупљајући добровољни прилог дошавши и до двора Његовог Краљевског Величанства Александра Карађорђевића који је донирао ондашњих 200 динара.

При овом Храму постоји и велелепан парохијски дом који својом архитектуром подсећа на дом Књегиње Љубице у Београду, са црквеном салом, крстионицом и изложбеним простором за иконе и уметничке слике које настају на колонијама при овом храму. Светковина коју обележава овај Храм је Сабор Архангела Гаврила 26 јула, када се око ове Цркве окупи велики број верника. Последње две деценије при храму се одржава и Видовдански Сабор 28. јуна, на коме се окупи много топличана из отаџбине и расејања.

извор https://eparhijaniska.rs/parohije/%D0%B0-%D0%BD-%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE/6480-kond%C5%BEeljska-parohija-hramovi