Како је у изворима насталим у другој половини XIX века описана Куршумлија?

Према једном запису насталом средином XIX века “Куршумлија је постала права касаба. Имала је 200 домова, три до четири џамије, хамам, остатака шест цркава и више кавана. Једна велика зграда је била сара. “25

Један од последњих извора који говори о Крушумлији под Турцима, настао је неколико година пре ослобођења од Турака, Призренски салнами годишњак из 1873. године, у коме је о Куршумлији записано:

“У Куршумлији постоји једна џамија, с минаретом, једна медреса где се налази гроб чувеног Сухејела, затим педесет дућана, две пекаре, четири хана, четири кафане, два магацина и један државни конак с просторијама за жене (ханлук). На подручју града има више река: Бањска, Топлица, Косаница, а на њиховим горњим токовима много вртова и повртњака, који се наводњавају из свих река. Преко реке Бањске и Топлице води по један мост. Испред града стоји још један велики дрвени мост изнад Топлице. У граду постоји један стари хамам…” Према писању овог годишњака, у 1125 селу Крчмаре постоје рушевине старих двораца. На Копаонику постоји десетак ваљаоница и две пилане.

IZVOR – TOPLICA KROZ VEKOVE – PETKO D. MARJANOVIĆ