Milka Protić — Lina (Gornja Konjuša kod Prokuplja, 15. septembar 1921. — Niš, 28. decembar 1942) bila je učesnica Narodnooslobodilačke borbe.
Milka Protić – Lina rođena je 15. septembra 1921. godine u selu Gornja Konjuša kod Prokuplja.

Još kao učenica Učiteljske škole prišla je naprednom srednjoškolskom pokretu i postala član SKOJ-a, da bi kao studentkinja postala i član Komunističke partije Jugoslavije.

Kada je počeo Drugi svetski rat u Jugoslaviji, Milka se kao studentkinja Filozofskog fakulteta iz Skoplja vratila u svoje rodno mesto. Odmah posle formiranja Topličkog partizanskog odreda, stupila je u Pasjačku, a zatim Vidojevačku četu i bila borac. Bila je zamenik rukovodioca SKOJ-a i politički komesar čete.

  1. aprila 1942. godine bugarska vojska je u ranu zoru opkolila četu mladih partizana, njih 29. U nekoliko sati borbe stradala su 22 partizana, dok je 5 zarobljeno i streljano u Žitnom Potoku. Bila je jedna od dvoje boraca koji su preživeli okršaj sa Bugarima.

Milka Protić je zarobljena i sprovedena u Kuršumliju, a zatim u Niški logor.[1][2] Međutim, uspeva da iz logora pobegne 2. decembra zajedno sa Nadom Tomić, studentkinjom tehnike iz Niša, istaknutim partijskim radnikom i borcem Jablaničkog NOP odreda.

Kako se navodi u knjizi Miroslava M. Milovanovića Logor na Crvenom krstu, u organizovanje bekstva pored njih dve bile su uključene i Jelisaveta Andrejević Aneta, borac Pasjačke čete i kurir istog odreda, Danica Jovović, iz Balčaka, učenica Domaćičke učiteljske škole u Prokuplju i borac iste čete. Sve su bile u istoj sobi i tako u povoljnoj situaciji da se dogovaraju i razrađuju plan bekstva.

Međutim, Milkin pokušaj da se prebaci u Jastrebački odred bio je bezuspešan. Ponovo je uhvaćena u Gornjoj Toponici, u noći između 19. i 20. decembra. Predata je Nemcima, vraćena u Niški logor i streljana 28. decembra 1942. godine.

Po Milki Protić nazvana je jedna ulica u Prokuplju, nalazi se na ulazu u grad iz pravca Niša. Po njoj je i naselje „Milka Protić” u Nišu ponelo ime.

izvor teksta i fotografije https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%9B_%D0%9B%D0%B8%D0%BD%D0%B0

Ukoliko želite da se i Vi ili neka druga osoba predstavi u delu sajta PROKUPČANI, uslov je da je rođen/a ili je živeo/živela u Prokuplju ili okolini, i dala makar svoj mali doprinos promociji našeg grada. Npr: da je ta osoba igrala za neki od sportskih klubova (fudbal, košarka, rukomet, odbojka, boks, karate, kik boks, bodibilding, šah, tenis, stoni tenis, mali fudbal, tekvondo, gimnastika …), edukovala (učitelji, nastavnici, profesori) ili lečila (lekari) meštane, bavila se umetnošću ili kulturom (glumci, pesnici, pisci, slikari, vajari, muzičari …), borila se ili dala svoj život za oslobođenje u prethodnim ratovima …, ili na neki drugi način promovisala Prokuplje. Ako ispunjava jedan ili više od navedenih uslova, sastavite tekst na ћирилици ili latinici (uključujući slova шђћчжљњџ / šđćčž), i pošaljite na info@gradprokuplje.com . Možete poslati i fotografiju/fotografije.

Grad Prokuplje . com