Dragan Borisavljević (Pločnik, 1938 – Prokuplje, 20. maj 2016) bio je profesor u topličkim školama, novinar i pesnik.
Biografija
Kao profesor srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti i nastavnik ruskog jezika radio je u osnovnim školama u Topličkoj Velikoj Plani i školi „9. oktobar“ u Prokuplju, u kojoj je više od dve decenije bio i direktor. Potom se posvećuje novinarstvu kao dopisnik Politike iz Toplice kojoj ostaje veran do svoje smrti.

Jedan je od kreatora kulturnog života Prokuplja i Toplice šezdesetih godina 20. veka, kada je s grupom mladih pisaca pokrenuo časopis „Tok“, Književno društvo „Rade Drainac“, Drainčeve susrete pesnika i izdavačku delatnost. Na njegovu inicijativu podignut je spomenik Radu Draincu u Prokuplju i obnovljena njegova rodna kuća u Trbunju kod Blaca.

Poezijom je počeo da se bavi kao prokupački gimnazijalac, a pisao je i prozu, književnu kritiku i bavio se lingvistikom. Kao novinar negovao je reportažu u Politici duže od četiri decenije.

Zastupljen je u brojnim antologijama i zbornicima srpske poezije. Pesme su mu prevođene na makedonski, bugarski i beloruski jezik. Prevodio je s ruskog i makedonskog.

Knjige pesama
Male obnove, Književno društvo „Rade Drainac“, Prokuplje 1968,
Stara jeza, Drainac, Prokuplje, 1989,
Avram, Udruženje srpskih izdavača, Beograd, 2014,
Studije i monografije
Govor Prokuplja i okoline, jezička studija, 1988,
Prokuplje, monografija, SO Prokuplje, Prokuplje, 1995,
Nagrade i priznanja
Orden rada
Orden rada za vojne zasluge,
Zlatna značka KPZ Srbije,
Svetosavska povelja,
Nagrada Drainac za doprinos afirmaciji topličke kulture, 2014,

Izvor teksta i fotografije https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B

Ukoliko želite da se i Vi ili neka druga osoba predstavi u delu sajta PROKUPČANI, uslov je da je rođen/a ili je živeo/živela u Prokuplju ili okolini, i dala makar svoj mali doprinos promociji našeg grada. Npr: da je ta osoba igrala za neki od sportskih klubova (fudbal, košarka, rukomet, odbojka, boks, karate, kik boks, bodibilding, šah, tenis, stoni tenis, mali fudbal, tekvondo, gimnastika …), edukovala (učitelji, nastavnici, profesori) ili lečila (lekari) meštane, bavila se umetnošću ili kulturom (glumci, pesnici, pisci, slikari, vajari, muzičari …), borila se ili dala svoj život za oslobođenje u prethodnim ratovima …, ili na neki drugi način promovisala Prokuplje. Ako ispunjava jedan ili više od navedenih uslova, sastavite tekst na ћирилици ili latinici (uključujući slova шђћчжљњџ / šđćčž), i pošaljite na info@gradprokuplje.com . Možete poslati i fotografiju/fotografije.

Grad Prokuplje . com