Дом културе је установа која обухвата све гране уметности и сем тога се њима професионално бави има за циљ и да омогући аматерима да негују своје таленте. Могло би се рећи да сем културно-уметничке, Дом културе има и образовну улогу, јер редовним радом са децом ствара будуће уметнике. Основан је 1975. године, као израз потребе да се интересовања, енергија и идеје различитих појединаца обједине на једном месту. У саставу дома културе раде следеће секције: Културно уметничко друштво „Абрашевић“, Аматерско позориште „Хранислав Драгутиновић“, Књижевно друштво „Раде Драинац“ и Секција ликовних уметника, дечји хор „Сањалице“. Дом културе је установа која кроз аматерско стваралаштво обухвата углавном све облике културног и уметничког стваралаштва. Сталне секције установе су Аматерско позориште „Хранислав Драгутиновић“ са традицијом од 102 године.

Прва глумачка искуства у Аматерском позоришту стекли су Зоран Симоновић, Душан Јанићијевић, Михајло Костић, Урош Главацки, Љиљана Драгутиновић, Дејан Дедић и многи други. Традицију очувања народног стваралаштва од једног века бележи и Културно уметничко друштво „Абрашевић“. Такође смо поносни и на Књижевно друштво „Раде Драинац“ које окупља песнике, прозне ствараоце и посебно младе талентоване уметнике чије збирке песама, романе и друге видове писане уметности објављујемо и промовишемо не само у својој средини него и широм Србије. Не запостављамо ни ликовне ствараоце, аматере којима уступамо простор за самосталне и групне изложбе у оквиру ликовне секције.

Дом културе покретач је и организатор многих културних манифестација и организатор обележавања важних датума за град Прокупље и шире – годишњице Гвозденог пука, Топличког устанка и свих важних датума за Топлички крај и нашу земљу. Од редовних програмских активности издвајамо традиционални Фестивал дечијег стваралаштва „ФЕДЕС“, „Ивањданска ликовна колонија“,„Сретењски сусрети песника“, концерти народне, кафанске, староградске и евергрин музике, „Културно лето“. Уз периодично издавање часописа за културу и друштвена питања „ТОК“, премијере позоришних представа,књижевне конкурсе,креативне ликовне и позоришне радионице и друге видове активности. Кроз Дом културе годишње прође више десетина културних стваралаца и на хиљаде посетилаца и публике.

Дом културе организује гостовања професионалних позоришта, музичких стваралаца како класичне тако и традиционалне народне музике. Негујемо размену програма са сродним установама у региону те настојимо да своје програме поред тога изводимо и ван граница Србије на фолклорним и позоришним фестивалима.

Организујемо општинску и окружну смотру рецитатора, обележавамо значајне међународне манифестације као што је „Дечија недеља“ и друге и пружамо техничку и сваку другу подршку свим субјектима који се у нашем граду баве културом.

Ослањајући се на дугу традицију певачког друштва „Југ Богдан“, формираног 1894. године, окупља стотинак аматера, пре свега младих-ученика прокупачких школа, који настоје да очувају дух изворности у народном стваралаштву, негујући праве вредности српскога народа, са посебним освртом на Топлички крај и његово културно благо и заоставштину, не запостављајући традиције других народа. Осим фолклориста, у саставу „Абрашевића“, ради народни оркестар, група певача, као и солисти, интерпретатори народних песама. Посебно поље интересовања су обичаји овога краја, који се чувају у сценским адаптацијама. Чланови „Абрашевића“ наступају у граду, широм Топлице, у целој Србији и иностранству.  КУД Абрашевић се најпреданије бави очувањем традиције у нашем округу. Неговање традиције један је од најважнијих корака за очување идентитета сваког народа. КУД Абрашевић има бројне концерте у граду од којих је најзначајнији концерт који се изводи на тргу у оквиру обележавања градске славе.

nastavite čitanje teksta na https://prokuplje.org.rs/pocetna/kultura/dom-kulture/