ДАНИЛО ПАВЛОВИЋ

Рођен је у Бериљу 4. октобра 1901. године.

По избијању Првог светског рата, одступа преко Албаније на Крф, одакле бродом преко Средоземља, одлази на острво Фријул код Марсеља. Из Марсеља преко Париза одлази у Енглеску, где се школује на Кембриџу и игра рагби за школски клуб,,Џори хелиот скул“ у Единбургу.

Данило се враћа у свој родни крај поневши са собом фудбалску лопту. Прикључује се прокупачком Лоптачком клубу „Југ Богдан“ и игра у првом тиму на месту центарфора, веома успешно до 1925. године, када се сели из Прокупља.

Данило Павловић је носилац Албанске споменице, члан је Савеза комуниста Југославије од 1942. године. Био је у Пасјачком партизанском одреду, под командом легендарног команданта Ратка Павловића Ћићка. Обављао је дужност командира чете, командира батаљона, комесара батаљона и начелника војног округа у Ваљеву.

Члан је управе Фудбалског клуба „Топличанин“, са доживотном почасном улазницом. Због свог изузетног ангажовања у животу и раду Фудбалског клуба Топличанин“, награђен је сребрном плакетом Фудбалског савеза Србије и спомен плакетом Фудбалског клуба „Топличанин“.

ИЗВОР ТЕКСТА – ФК ТОПЛИЧАНИН 1919-2019 – МОМЧИЛО Ј. СТАНКОВИЋ

Ukoliko želite da se i Vi ili neka druga osoba predstavi u delu sajta PROKUPČANI, uslov je da je rođen/a ili je živeo/živela u Prokuplju ili okolini, i dala makar svoj mali doprinos promociji našeg grada. Npr: da je ta osoba igrala za neki od sportskih klubova (fudbal, košarka, rukomet, odbojka, boks, karate, kik boks, bodibilding, šah, tenis, stoni tenis, mali fudbal, tekvondo, gimnastika …), edukovala (učitelji, nastavnici, profesori) ili lečila (lekari) meštane, bavila se umetnošću ili kulturom (glumci, pesnici, pisci, slikari, vajari, muzičari …), borila se ili dala svoj život za oslobođenje u prethodnim ratovima …, ili na neki drugi način promovisala Prokuplje. Ako ispunjava jedan ili više od navedenih uslova, sastavite tekst na ћирилици ili latinici (uključujući slova шђћчжљњџ / šđćčž), i pošaljite na info@gradprokuplje.com . Možete poslati i fotografiju/fotografije.

Grad Prokuplje . com