РОЧКОМАНОВИЋ БРАНИСЛАВ РОЧКО

Наставник физичке културе у гимназији, своју фудбалску каријеру започео је у омладинској селекцији Фудбалског клуба „Топличанин“, на месту центархалфа. Висок, снажан, стабилан младић, брзо и лако је трчао, брзо је мислио и спроводно акције. Истицао се као техничар и градитељ игре, са изванредним ударцем из даљине, лаког скока, изванредне игре главом. У улози халфа био је нешто бољи у одбрамбеним акцијама.. Све што се тражило од играча модерног фудбала он је поседовао, добру технику, хитрину, упорност и прецизност у додавању. Био је мајстор да препозна намеру противника, благовремено прекине његову акцију и осујети опасност по сопствени гол.

Своје фудбалско „крштење,, остварио је 17. фебруара 1945. године, на гостовању Топличанина у Пироту. Тада постаје стандардан првотимаи Топличанина.

Рођен је у Прокупљу 1926. године. Учесник је НОР-а од 1944. године, напредан омладинац постаје члан СКОЈ-а 1945. године, примљен је у чланство СКЈ 1947. године.

По завршетку своје блиставе фудбалске каријере, посвећује се тренерском позиву 1956. године. Топличанин у том периоду постиже значајне резултате.

ИЗВОР ТЕКСТА – ФК ТОПЛИЧАНИН 1919-2019 – МОМЧИЛО Ј. СТАНКОВИЋ

Ukoliko želite da se i Vi ili neka druga osoba predstavi u delu sajta PROKUPČANI, uslov je da je rođen/a ili je živeo/živela u Prokuplju ili okolini, i dala makar svoj mali doprinos promociji našeg grada. Npr: da je ta osoba igrala za neki od sportskih klubova (fudbal, košarka, rukomet, odbojka, boks, karate, kik boks, bodibilding, šah, tenis, stoni tenis, mali fudbal, tekvondo, gimnastika …), edukovala (učitelji, nastavnici, profesori) ili lečila (lekari) meštane, bavila se umetnošću ili kulturom (glumci, pesnici, pisci, slikari, vajari, muzičari …), borila se ili dala svoj život za oslobođenje u prethodnim ratovima …, ili na neki drugi način promovisala Prokuplje. Ako ispunjava jedan ili više od navedenih uslova, sastavite tekst na ћирилици ili latinici (uključujući slova шђћчжљњџ / šđćčž), i pošaljite na info@gradprokuplje.com . Možete poslati i fotografiju/fotografije.

Grad Prokuplje . com