ГРУЈИЋ БОЖИДАР

БОЖА

Најуспешнији председник Фудбалског клуба „Топличани“, рођен је у Пећи 1932 године. Као гимназијалац заволео је фудбалску игру, пратио фудбалске утакмице Топличанина и стао на чело клуба 1966. године. Пут који је Фудбалски клуб „Топличанин“ прошао под његовим руководством је веома успешан. Од мала подсавезног такмичења, корачало се веома смело, у најтежим тренуцима, преко Нишке зоне, Прве српске лиге, до Друге савезне лиге. Успешно је стајао за кормилом и са својим сарадницима трасирао пут победе.

Божидар Грујић је завршио гимназију у Прокупљу и Правни факултет у Београду. Истакнути друштвено политички радник постаје члан СКОЈ-а 1945. године и члан СКЛ 1948. године. Учествује на радним акцијама широм Југославије и у своје Прокупље увек се враћао са ударничком значком.

Божа је биран за председника Општинског суда у Прокупљу, за судију Окруженог суда у Прокупљу и наименован за судију Врховног суда Србије у Београду.

Беспоштедни радник у друштву и спорту, за свој рад добија висока друштвена одликовања. Орден рада са сребрним венцем, Медаљу за војне заслуге, Медаљу заслужена радника Србије и Октобарску награду града Прокупља, за допринос и развој фудбалске игре у Прокупљу и Топлици.

ИЗВОР ТЕКСТА – ФК ТОПЛИЧАНИН 1919-2019 – МОМЧИЛО Ј. СТАНКОВИЋ

Ukoliko želite da se i Vi ili neka druga osoba predstavi u delu sajta PROKUPČANI, uslov je da je rođen/a ili je živeo/živela u Prokuplju ili okolini, i dala makar svoj mali doprinos promociji našeg grada. Npr: da je ta osoba igrala za neki od sportskih klubova (fudbal, košarka, rukomet, odbojka, boks, karate, kik boks, bodibilding, šah, tenis, stoni tenis, mali fudbal, tekvondo, gimnastika …), edukovala (učitelji, nastavnici, profesori) ili lečila (lekari) meštane, bavila se umetnošću ili kulturom (glumci, pesnici, pisci, slikari, vajari, muzičari …), borila se ili dala svoj život za oslobođenje u prethodnim ratovima …, ili na neki drugi način promovisala Prokuplje. Ako ispunjava jedan ili više od navedenih uslova, sastavite tekst na ћирилици ili latinici (uključujući slova шђћчжљњџ / šđćčž), i pošaljite na info@gradprokuplje.com . Možete poslati i fotografiju/fotografije.

Grad Prokuplje . com