Рођен је 1892. године у Русији. Још као дечак заволео је спорт и почео да тренира атлетику. Омиљена дисциплина била му је бацање копља, где постиже врхунске резултате.

АЛЕКСАНДАР ШЧЕГЛОВ

Животни пут га доводи у Југославију, најпре у Зајечар, а затим и у Прокупље, где се настањује 1919. године и запошљава као учитељ гимнастике у прокупачкој гимназији

Његов спортски живот проткан је само успесима. Са правом се говори да је пионир развоја спортских организација у Прокупљу, легенда прокупачког спорта. Зачетак његовог спортског живота везан је за рад фудбалског клуба Топличанин.

Баци, студенти који се после завршетка Првог светског рата враћају у свој родни град, из француске и Енглеске, формирају фудбалски клуб Југ-Богдан, а чика Аку постављају за првог тренера и активног играча на месту центархалфа.

Као тренер фудбалског клуба, успешно ради све до 1925. године када му престаје рад у Гимназији.

Трећег децембра 1920. године, Александар Шчеглов је постављен за начелника Соколског друштва у Прокупљу. Био је велики заљубљеник спортске гимнастике…

По завршетку Другог светског рата, чика Аца обнавља рад масовне физичке културе у оквирима фискултурног спортског друштва за телесно васпитање „Партизан“, организује све спортске приредбе, слетове, такмичења вишебојаца и гимнастичара све до 1955. године, када одлази у пензију.

До своје смрти, 1975. године, ради у Друштву за телесно васпитање „Партизан“.

ИЗВОР ТЕКСТА – ФК ТОПЛИЧАНИН 1919-2019 – МОМЧИЛО Ј. СТАНКОВИЋ

Ukoliko želite da se i Vi ili neka druga osoba predstavi u delu sajta PROKUPČANI, uslov je da je rođen/a ili je živeo/živela u Prokuplju ili okolini, i dala makar svoj mali doprinos promociji našeg grada. Npr: da je ta osoba igrala za neki od sportskih klubova (fudbal, košarka, rukomet, odbojka, boks, karate, kik boks, bodibilding, šah, tenis, stoni tenis, mali fudbal, tekvondo, gimnastika …), edukovala (učitelji, nastavnici, profesori) ili lečila (lekari) meštane, bavila se umetnošću ili kulturom (glumci, pesnici, pisci, slikari, vajari, muzičari …), borila se ili dala svoj život za oslobođenje u prethodnim ratovima …, ili na neki drugi način promovisala Prokuplje. Ako ispunjava jedan ili više od navedenih uslova, sastavite tekst na ћирилици ili latinici (uključujući slova шђћчжљњџ / šđćčž), i pošaljite na info@gradprokuplje.com . Možete poslati i fotografiju/fotografije.

Grad Prokuplje . com